SÅDAN FYRER DU FORNUFTIGT I DIN BRÆNDEOVN
Hvis du som brændeovnsejer følger fire, enkle råd
om korrekt fyring, kan du være med til at nedbringe udslippet
af sundhedsskadelige partikler.
Brændeovne er en stor kilde til luftforurening, f.eks med
partikler. Miljøstyrelsen kører derfor en kampagne
om korrekt brændefyring.
Som led i kampagnen kan du og dine naboer gratis invitere en skorstensfejermester
hjem til et Home Party om korrekt fyring.
Du kan få en skorstensfejermester på et gratis besøg
til at fortælle om korrekt optænding og fyring i brændeovne.
Inviter naboer, venner, familie til et Home Party hjemme hos dig,
I skal være mindst 10 personer, og brændeovnen skal
være en moderne model med glaslåge.
LÆS MERE OM HOME PARTY »
Fire enkle råd
Hvis du som brændeovnsejer følger fire, enkle råd
om korrekt fyring, kan du være med til at nedbringe udslippet
af sundhedsskadelige partikler.
1. Tænd op i toppen af brændet
Læg to stykker brænde i bunden. Ovenpå stabler
du pindebrænde i lag med luft imellem, så du kan tænde
i den øverste del.
Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som et stearinlys.
For meget brænde eller for store stykker kan hæmme lufttilførslen.
det er derfor vigtigt at fyre med mindre stykker, så ilden
kan få godt fat.
Ved at tænde i den øverste del af brændet kan
du fjerne op til 80 % af partikeludledningen fra din brændeovn
i optændingsfasen.
Med andre ord vil det gøre en stor forskel både i luften
udenfor og i din stue.
2. Brug kun tørt træ
Vådt træ ryger for meget. Fyr aldrig med affald,
reklamer, behandlet træ eller lignende.
3. Sørg for rigeligt luft
Skru først ned for luften, når flammerne bliver
lysere. Fyr lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ.
Under fyringen er det vigtigt, at forbrændingen bliver så
fuldstændig som mulig. Ellers vil der frigives partikler og
gasser, som kan sætte sig som sod i skorstenen eller slippe
uforbrændt ud til miljøet.
Når ilden har godt fat skruer de fleste ned for lufttilførslen
for at skrue ned for varmen og få brændet til at holde
i længere tid. Det betyder, at der ikke kommer luft nok til
en fuldstændig forbrænding, og røgen vil derfor
indeholde store mængder sundhedsskadelige partikler.
4. Røgen skal være næsten usynlig
Gå udenfor og tjek, at der hverken er for meget røg,
eller at det lugter grimt.
Når der er gang i brændeovnen, bør du selv gå
udenfor og tjekke, om der kommer synlig røg op af skorstenen,
og om det lugter.
Du kan både se og lugte, hvis der er noget galt.
Synes du, det lugter grimt, så gør dine naboer det
nok også, og der er stor sandsynlighed for, at der er for
lidt luft til brændet, at brændet ikke er tørt
nok, eller at du gør noget andet forkert.
I værste fald kan forkert fyring føre til skorstensbrand.
Sådan tænder du rigtigt op i brændeovnen
I bunden af brændeovnen placerer du to stykker rent og tørt
brænde, max 18-20 procent fugt i træet (kan måles
med en fugtmåler).
Ovenpå lægger du 12-14 optændings-pinde (2 x 2
cm og 15-20 cm lange) på kryds og tværs med god luft
imellem.
Mellem de øverste pinde placerer du to-tre optændings-poser,
-blokke eller avispapirskugler, som du sætter ild til.
I starten skal der rigeligt luft til bålet. Når flammerne
bliver lyse og mindre, skruer du gradvist ned for ovnens luftspjæld
uden at lukke helt.
|